Törzskönyves francia bulldog

Törzskönyves francia bulldog

A felelősségteljes bulldogvásárlás valamint a felelős tenyésztés során fontos tudnunk, hogy mit jelent a törzskönyves francia bulldog kifejezés. Természetesen ez más kutyafajtákra nézve is teljes mértékben igaz és fontos. Lerágott csontnak tűnik, de sajnos a kizsigerelt, kihajított kutyák növekvő száma, a menhelyek telítettsége megköveteli, hogy a törzskönyvről beszéljünk. Cikkünkből megtudhatod hogyan lesz törzskönyves egy francia bulldog.

Törzskönyves francia bulldog - melyik kutya tenyészthető

Röviden: A tenyésztéshez szükséges törzsállományból származó kutya, mely rendelkezik a fajtagondozó szervezet tenyészszemléjén kapott legalább tenyészthető minősítéssel. A tenyészszemlén való részvételhez szükséges minimum a térdficam (patella luxatio) szűrése. Ennél a szűrésnél a törzsállományban lévő kutyák általában mentes, vagy enyhe minősítést kapnak. Az ezektől súlyosabb esetekben a kutyákat nem tenyésztik tovább. Ezzel szemben a kontrollálatlan állományban nagyon gyakran megjelenik az olyan fokú patellaficam, amelyen már csak a műtét segít – annak ellenére, hogy legtöbbször fiatal kutyákról van szó.

Törzskönyves francia bulldog - mikor tenyészthető

Ezt követően a kutyák tenyésztésbe vételének időpontja nem azonos az ivarérés időpontjával! Kanoknál 1-1,5 éves kor, szukáknál 1,5 éves kor után veszik tenyésztésbe – szemben a szaporítós kutyákkal, akik akár már a 2. tüzelés alkalmával is fedeztetve vannak.

Törzskönyves francia bulldog - fedeztetés

Javarészt a tenyésztő már a szuka tüzelése előtt keres a tenyészcéljainak megfelelő fedező kant. A sikeres fedeztetés után a szuka folyamatos figyelés és kontroll alatt van, alkalmazkodva a megváltozott igényeihez, mint a megfelelő vitamok, táp, ultrahangvizsgálatok.

Törzskönyves francia bulldog - kiskutyák, oltások, nevelés

A kiskutyák császármetszéssel jönnek a világra, gondosan megválasztott orvos felügyelete mellett, jól felszerelt klinikán.
A megszületett kiskutyák vakcinázása 6 hetes korukban kezdődik, Parvo oltással. Ezt követően 2 hetente kapják a Parvo és kombinált oltásokat, továbbá rendszeresen féreghajtva vannak. Jellemzően 10-12 hetes korban kerülnek új gazdijukhoz. Addig a gazdi folyamatos információkat kap a kicsi fejlődésével kapcsolatban, képek, videók, beszélgetések formájában. Személyes látogatásra általában a 2. oltást követően van lehetőség, természetesen odafigyelve az esetleges fertőzésveszélyre. Ez azt jelenti, hogy figyelünk a megfelelő fertőtlenítésre és a kicsit ebben a korban még csak szerényen lehet simogatni, fogdosni.

Törzskönyves francia bulldog

Törzskönyves francia bulldog - vásárlás, tenyésztő

Tehát a kiskutya teljes oltási sorral, féreghajtva, chippelve kerül gazdájához. Ilyenkor már az FCI törzskönyvezési procedúra is folyamatban van.

A kiskutya vásárlásának szerves részét képezi az ügyvéd által írt szerződés, melyben a gazdi vállalja az ivartalaníttatást, a kapcsolattartást, a tenyésztő az egészségügyi garanciát – hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Egy kiskutya vásárlására sokszor hónapokat, de lehet, hogy évet is várni kell, hiszen nem biztos, hogy ahonnan kutyust szeretnénk, épp van aktulálisan elvihető kölyök.

Egy tenyésztő tanácsaival segíti a gazdit, legyen az táplálás, a kicsi nevelése, bármilyen kérdéssel lehet hozzá fordulni. Sokszor megrökönyödve tapasztaljuk, hogy néhány hetes kiskutyával rendelkezők különböző csoportokban keresnek választ olyan alapvető kérdésekre, amelyek tisztázása nélkül egy felelős tenyésztő nem ad el kiskutyát. A fentebb leírtakhoz hozzá tartozik még, hogy ha a tenyésztő úgy találja, hogy az általa eladott kiskutyának a gazdi nem tudja megfelelően biztosítani a gondtalan életéhez szükséges feltételeket, rosszul tartja, akkor a szerződés értelmében visszavásárolhatja a kicsit és új gazdit kereshet neki.
A tenyésztőktől származó kutyák a szerződés értelmében csak a tenyésztő beleegyezésével adhatók át 3. félnek, tehát nem járnak kézről-kézre. Valamint az utcákon, azt követően a menhelyeken legtöbbször azonosító nélküli kutyák sem felelős tenyésztőtől származnak, hiszen a tenyésztő csak chippelt kutyát ad el, ami alapján egyértelműen vissza lehetne követni a kutya származását.

A tenyésztő kiválasztása szimpátia, bizalom alapján történik, döntse el mindenki magának, hogy kitől szeretne kiskutyát venni. De a fentieket mindenképpen vegyük figyelembe, mert a felelős tenyésztés, egy felelős tenyésztő mögött az előbbiekben leírtak mindenképpen szerepelnek.

Reméljük sikerült tisztázni, hogy milyen körülmények szükségesek egy egészséges kiskutya tenyésztéséhez és mit jelent, mit foglal magában az kifejezés, hogy: törzskönyves francia bulldog.

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, örömmel vesszük, ha megosztod másokkal!