Fajtatiszta vagy fajtiszta

Fajtatiszta, fajtiszta - mi a különbség?

Napjainkban ez a két kifejezés teljesen eggyé vált, pedig nem ugyanazt jelenti. Cikkünkből megtudhatod mit jelentenek a fajtatiszta és a fajtiszta jelzők.

Fajtiszta jelentése

Olyan egyedek csoportját jelenti, mely külső és belső tulajdonságokban megegyező utódokat hoz létre. Tehát, minden kutya FAJtiszta, hiszen más fajokkal nincs keresztezve. Ezzel szenbem az öszvér nem fajtiszta, hiszen a ló és a háziszamár keresztezéséből jött létre.

Fajtatiszta jelentése

A FAJTA az adott fajtán belül helyezkedik el. Tehát a kutya egy faj, melyen belül különböző fajtákat különböztetünk meg. Az FCI (Fédération Cynologique Internationale), Nemzetközi Kinológiai Szövetség 421 kutyafajtát tart számon.

Fajtatiszta kutya

Fajtatisztának az a kutya nevezhető, amely megfelel az adott fajtának megfelelő fajta standardben, azaz a fajtaleírásban foglaltaknak. Hordozza a fajtájára jellemző külső és belső tulajdonságokat.

Fajtatiszta az a kutya, aki bizonyítottan az adott kutyafajtán belüli párosítással született. Erre szolgál a törzskönyv, vagyis a származási lap, amely bizonyítja 4 nemzedékre visszamenőleg a felmenőket.

Törzskönyv hiányában az adott kutya csak fajta jellegűnek nevezhető.

Sajnos a köznyelv előszeretettel használja a “fajtiszta” kifejezést arra, hogy nem több fajta keveréke az adott kutya – de ez nem helytálló.

fajtatiszta-fajtiszta